maanantai 3. lokakuuta 2016

Syksy saapui ja toi syksyn puuhat



Syksy on saapunut, ei voi mitään. Illan pimeys yllättää pihalla puuhastelijan ja viime yönä pakkanenkin pääsi puraisemaan. Mutta onhan nyt jo lokakuu.

Makamikin hedelmät ovat kuin koruja, mutta maistuvat väkeviltä. Ei ihmisen syötäviä, eikä ilmeisesti lintujenkaan, koska viikonlopun tilhiparvet jättivät nämä rauhaan. Koristavat kuitenkin syksyistä pihaa.


Viikonloppu kuluikin syksyisissä puuhissa, jotka eivät ole mitenkään esteettisiä tai kauniita. Tässä nousevat joriinin mukulat maasta kellariin.


Kaivelin ylös myös keltaisen Callan, joka tarttui mukaan loppukesästä halpakaupan tarjoushyllystä. Yritän talvettaa kellarissa, mutta ei kyllä ole harmainta aavistusta miten se pitäisi tehdä. Kasvi kun on uusi tuttavuus.


Jotenkin kuvittelin, että Callalta löytyisivät vähän saman taipaiset mukulat kuin joriinilta ja sipulit tai juurakko kuin ruusulta. Mutta tämä paakku näyttää kyllä ihan tavalliselta kasvin juuristolta.

Hmm. Netissä puhutaan huonecallasta, joka menestyy ihan purkissa sisällä. Mutta tämä oli kyllä myynnissä ihan puutarhaosastolla perennojen seassa. Kertokaapa, mitä tälle pitäisi tehdä. Minulla ei ole tarjota sille viileää ja valoisaa yksiötä, on tyydyttävä joko valoon tai viileään.

Huom! Alla kommenteissa Sussi aivan oikein arvelee, että tämä kasvi ei ole calla vaan kanna! Eipä ihme, että ei netistä löytynyt  sopevia hoito-ohjeita. Tämä siis pääsee kellariin :). Pahoittelen nimisekaannusta, jonka sain aikaiseksi. (Jälkihuomautus)


Otin itsestäni reippaan niskaotteen, ja sahasin kivikkopenkin taustalle aikanaan istutetut norjanangervot alas. Ne ovat mestareita valloittamaan kasvutilaa kaikelta muulta ja ovat lopulta melkoisia risukasoja.

Keväällä niitä ei tule katkotuksi, kun ovat juuri aloittamassa kukintaa. Ensi keväänä eivät ole kukkapenkin kaunistus, mutta ehkä jo seuraavana saadaan taas valkoista kukkamerta.

Oksien hävittäminen on sitten oma hommansa. Oksasilppuri on loistopeli, mutta tällaiset pienet, haaroittuvat käppyrät eivät ole parasta mahdollista silppurin ruokaa.

Nyt on ihana auringonpaiste. Toivottavasti päivisin vielä kauniit säät jatkuvat, että joskus ehtisi tyhjentää kompostit, haravoida ja viimeistellä pihaa muutenkin talven tuloon.

9 kommenttia:

  1. Onko tuo varmasti calla, näyttää kannalta. Jos se on kanna, niin varret katkaistaan ja juurakko viedään puhdistamattomana talvehtimaan, paras on 10 -15 asteinen paikka. Vettä pari kertaa talven aikana, jos paikka on kuiva, eikä kostea. Maaliskuussa juurakko puhdistetaan ja istutetaan uudelleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, tämä ratkaisi mysteerin. Kyllä se varmasti onkin kanna :). Ilmankos ei tuntunut netistä löytyvän sopevia hoito-ohjeita...Korjaan asian tunne blogiin. Nappasin kasvin tosiaan jostakin poistohyllystä ohimennen kärryyn ja nimi teki tepposet.

      Poista
    2. Kiva, että selvisi! Kannoja näkee paljon Naantalin ja Turun istutuksissa. Sieltä olen oppinut sen tuntemaan.

      Poista
  2. Ihailen teitä, jotka jaksatte kasvattaa sisällä talvetettavia. Olen niiden kanssa ihan onneton. Jäävät maahan paleltumaan, kuivuvat kellariin tai unohdan keväällä istuttaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aina pitää yrittää, mutta aina ei voi onnistua...

      Poista
  3. Norjanangervo kestää hyvin leikkaamista. Minunkin pitää leikata niitä syksyllä, sillä keväällä ei koskaan kukinnan vuoksi raaski. Eikä kesällä vihreyden vuoksi. Talvella, kukapa sitä talvella mitään leikkaa eli ainoa vaihtoehto on syksy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on, ei harmita yhtä paljon kuin keväällä.

      Poista
  4. Täälläkin yöt ovat jo kylmenneet ja nollan tuntumassa mennään. Onneksi päivät sentään ovat olleet vielä melko lämpimiä.
    Norjanangervon paras leikkausaika olisi heti kukinnan jälkeen, mutta se kestää kyllä muuten hyvin leikkausta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinhän se varmaan olisi, mutta kun ei kesällä oikein raaski leikata. Meillä taitaa olla tulossa syksyn kylmin yö, hrr.

      Poista

Mukavaa, että vierailit Toimelassa. Kaikki kommentit ovat tervetulleita!