maanantai 16. heinäkuuta 2018

Valamonruusuja



Kaksi valamonruusua muutti Toimelaan toukokuulla. Heinäkuussa pienet taimet availevat ensimmäisiä nuppujaan levittäen huumaavaa ruusun tuoksua ikkunan alla. Toivottavasti nämä menestyvät ja kasvavat jopa parimetrisiksi pensaiksi.


Vielä kokoa on alle puoli metriä, mutta eipä ole paljon ikääkään. Valamonruusua pidetään yhtenä kestävimmistä puistoruusuista, joten toivoa on, että saisin tämän viitosvyöhykkeellä menestymään. 

Kannattaisiko suojata talveksi ja millä? Paikka on aurinkoinen länsiseinusta, mutta pohjoistuuli siihen kyllä sopii myös.

Valamonruusun hankinta päätti projektin, josta postasin viime kesänä täällä. Vuosikymmeniä tällä paikalla on kasvanut röyhytatar, johon kyllästyin lopulta kokonaan. Se kun joka kesä lyssähti ensimmäiseen rankkasateeseen ja myrskyyn, kukinnot haisivat pahalta ja syksyisin oli kerättävänä peräkärrylasti kasvustoa. Työläs siis, eikä mikään kaunistus.


Keväällä röyhytatar kaivettiin sitten maasta mahdollisimman tarkkaan, se kun on kovaa leviämään pienestäkin juurenpätkästä. Tilalle istutettiin valamonruusut. Nytpä odotellaan kuinka kauan kestää, että meillä on isot ruusupensaat näiden tilalla.

Jostakin luin, että valamonruusua kiusaavat usein kirvat ja härmä. Täytyy pitää silmällä, että eivät pääse tuhoamaan hyvää alkua.

11 kommenttia:

  1. Olen kuutosvyöhykkeellä asuva ja täällä menestynyt hyvin.

    VastaaPoista
  2. Taitaavat olla hyvin kestävää sorttia, ilman suojaustakin :) Mukavaa uutta viikkoa!

    VastaaPoista
  3. Valamonruusu on nopeakasvuinen ja runsaasti kukkiva. En ole sitä täällä etelässä mitenkään suojannut. Ymmärtääkseni se on aika kestävä ruusu. Kirvoja ruusuissa on melkein joka kesä. Valamonruusussa vähemmän kuin muissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin valamonruusua mainostettiin, että nopeasti kasvaa ja runsasti kukkii. Näiden ominaisuuksien vuoksi sen valitsinkin ja tietenkin kestävyyden. Itsellä kun ei ole juuri kokemusta ruusuista.

      Poista
  4. Olen ruusujen kanssa vähän huono antamaan neuvoja kun itsekkin opettelen mutta luen mielenkiinnolla vastaukset. Uskon kuitenkin että kauniimmat istutukset saitte tilalle .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, ei ainakaan huonommaksi voi mennä, jos ruusut hengissä pysyvät.

      Poista
  5. Täällä IV-vyöhykkeellä ainakin valamonruusu on viihtynyt vallan mainiosti ilman suojauksia. Valamonruusu on kokemukseni mukaan oikein nopeakasvuinen (myös juurivesojen osalta) ja vähään tyytyväinen pensas. Hyvän valinnan teit! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että ei tarvitse suojailla. Olen myös sen verran malttamaton ihminen, että en jaksaisi vuosia kasvua odotellakaan :).

      Poista
  6. Istutin juurivesoista valamonruusua pari vuotta sitten. On itäseinustalla ja en ole suojannut talveksi mitenkään, hengissä on vielä ja nyt teki ensimmäiset kukatkin. Ihana ruusu!

    VastaaPoista

Mukavaa, että vierailit Toimelassa. Kaikki kommentit ovat tervetulleita!