keskiviikko 18. heinäkuuta 2018

Kesän hellimät kasvimaalla



Tämä kesä on todella hellinyt kasvimaata, kun on vain jaksanut kantaa viljelyksille vettä. Yltäkylläisen lämmön ja auringon kypsyttämää satoa on saanut kerätä lautaselle enemmän kuin on jaksanut syödä. Se on aina yhtä suuri ilo!

Punaiset tomaatit ovat kypsyneet jo pitkään, mutta lopultakin myös pienet, keltaiset Pear shaped yellow -tomaatit ovat alkaneet valmistua. Ne ovat kuin karamellejä. Voitin siemenet arvonnassa keväällä, joten tämä lajike on uusi tuttavuus. Mukava oli päästä maistelemaan.

Punaista Outdoor Girl -tomaattia on kasvattanut menestyksellä jo useampana vuotena. Se on aikainen ja helppo lajike.

Samassa arvonnassa voitin myös White Egg -munakoison ja Dorset naga black -chilin siemeniä. Näitä olen kasvattanut sekä sisällä ikkunanlaudalla että ulkona minikasvihuoneessa. Toistaiseksi molempien satonäkymät ovat heikot.



Chili kukkii sisällä ja näyttää kohtalaisen hyvinvoivalta, mutta kukista ei näytä syntyvän hedelmiä. Kasvihuoneessa chili ei edes kasva, kukkimisesta puhumattakaan. Siinä vain paikallaan jököttää, eikä tykkää yhtään elämästään. lmeisesti on liian kuumaa.



Munakoisolla sama juttu. Se toimii ihan hyvin ikkunanlaudalla koristekasvina. Liilat kukat ovat kauniit ja kasvi näyttää viihtyvän, mutta hedelmiä ei synny. Kasvihuoneessa munakoisokin nyyrysi pitkään tekemättä mitään, mutta nyt sielläkin on ruvettu kukkimaan.

Hedelmistä ei ole tietoakaan. Pitäisikö näitä jotenkin pölyttää, eivätkö pörriäiset hoida hommaansa?



Mansikat sen sijaan yllättävät iloisesti, kun harakoilta on estetty pääsy apajille. Joka aamu olen saanut mansikat puuron päälle ja reippaasti ylikin. Uusia kukkia tulee koko ajan. Vettähän nämäkin kaipaisivat, jotta kokoa tulisi. Mutta makeita ovat.

6 kommenttia:

  1. Hyvän näköisiä mansikoita, nam! Tomaatit kypsyvät tänä kesänä kiitttävällä tahdilla. Ehtii niistä nauttia kypsänä, eikä tarvitse syksyyn odotella. Minäkin tykkään keltaisesta Pear shaped-tomaatista.
    Kerran olen munakoisoa kasvattanut kasvihuoneessa. Kukki kyllä kauniisti, mutta hedelmään saakka ei yltänyt. Chilit sen sijaan ovat meillä onnistuneet, joskin tänä kesänä niitäkään ei ole.

    VastaaPoista
  2. Kannattaa varsinkin sisällä kasvavien chilien ja munakoisojen kukkia pensselillä tupsutella. Näin siitepöly pääsisi hyvin siirtymään kukasta kukkaan ja heteistä emeihin. :)

    VastaaPoista
  3. Tomaatit kasvavat minullakin huimaa vauhtia, näistä helteistä on hyötyäkin

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, vaikka välillä tuntuu, että lämpöä on kasveillekin liikaa. Tai ainakin vettä liian vähän.

      Poista

Mukavaa, että vierailit Toimelassa. Kaikki kommentit ovat tervetulleita!