perjantai 3. heinäkuuta 2020

Hehkuvaa heinäkuuta




Tummaa oranssia hehkuvat samettikukat toivottakoot Toimelaan tulijat tervetulleiksi vanhoissa, reikäisissä kenkäkoreissa, joista en raaskinut vieläkään luopua. Itse siemenestä kasvattamani taimet innostuivat vähän hitaasti. Kun jaksaa odottaa ja uskoa, kukkaloisto kyllä tulee ja palkitsee.


Hieman vaaleammassa sävyssä samettikukat ovat innostuneet myös vanhassa kattilassa. Sen verran heikko oli uskoni taimien voimistumiseen, että työntelin alkukesästä kattilaan myös krassin siemeniä. Sieltä nekin nyt näyttävät työntyvän, mutta tunkekoon sekaan vain.


Sain työkaverilta keväällä maurinmalvan siemeniä. Muutaman kokeilin esikasvattaa ja loput kylvin suoraan penkkiin. Ensimmäinen kukka ilmaantui esikasvatettuun yksilöön. Valitettavasti malvat näyttävät olevan myös ötököiden mieleen. Lehdet on tikattu reikiä täyteen. Toivottavasti kukkia tulee enemmänkin, että saan siemeniä ensi kevääksi.

Myös valamonruusut ovat kärsineet kuivan kesän vitsauksena kirvoista. Olen yrittänyt ruiskutella ja torjua. Onneksi kukkia  näyttää silti tulevan. Ja tuoksu on sadeyön jälkeen huumaava.

Valamonruusun monet kokevat hankalaksi, koska se leviää juuriversoilla. Yritin istutuksen yhteydessä rajata näiden kasvualueen tarkasti. Toisaalta ihmettelen, jos Toimelan hiekkamaassa innostuvat edes leviämään. Tilaakin on ympärillä, joten saavat kasvaakin aika isoiksi. Saattaahan tämä silti vuosien mittaan osoittautua kiusankappaleeksi, mutta toistaiseksi ei ole isotellut.

3 kommenttia:

  1. Samettikukat risutöppösissä on ihana näky toivottaa vierailijat tervetulleiksi.
    Minulla on jokin päähänpinttymä kasvattaa joka kesä maurinmalvaa. Tapaan esikasvattaa sen ja siksi olen saanut katsella kukkivaa maurinmalvaa jo kuukauden. Nyt siitä pitäisi napsia siemenkodat pois, jotta se tekisi uusia kukkia.
    Valamonruusu on todella kaunis ja runsaasti kukkiva. Meillä se kasvoi nopeasti valtavaksi. Itse ruusu oli istutettu multavaan penkkiin, mutta juurivesoja se teki hiekkamaassa pitkälle naapurin puolelle. Siksi kaivoin sen pois ja siirsin toiseen paikkaan. Huolellisesta kaivuusta huolimatta juurivesoja ilmestyy välillä pintaan.

    VastaaPoista
  2. Kauniisti kukkivat samettiruusut ja sopivat minusta tosi kivasti noihin kenkäkoreihin. Meillä kuivuus vaivasi keijunruusua, jonka kukat rähjääntyivät tosi nopeasti.

    VastaaPoista
  3. Mulla on ikivanha Valamonruusu talon nurkalla ja kyllä se on aika riiviö tekemään vesoja. Ruohonleikkurilla saan sen pintapuolisesti aisoihin, mutta tekee vesoja myös sinne, mihin ruohonleikkuri ei yllä, eli valloittaa parin metrin päässä kasvavaa Mustialanruusua ja yrittää koristella aitaorapihlaja-aitaani. Naapurin Valamonruusu taas on vesonut ojan yli raparperipenkkiini... Kannattaa rajata varhaisessa vaiheessa. Mukavaa heinäkuuta!

    VastaaPoista

Mukavaa, että vierailit Toimelassa. Kaikki kommentit ovat tervetulleita!