sunnuntai 12. heinäkuuta 2020

Hitaanlaista satoa


Hyötykasvirintamalla on tänä kesänä saatu sekä pettymyksiä että iloisia yllätyksiä. Ihmettelen, miksi kesäkurpitsa tuntuu nyt kasvavan äärettömän hitaasti. Aiempina kesinä kurpitsaa on saatu yli oman tarpeen ja sen kasvu on ollut miltei silmin havaittavaa.

Olosuhteet ovat samat, samoin kasvualusta. Kompostia on tarjoiltu ja jonkin verran lisähöystöäkin. Hedelmät vain jököttävät kymmensenttisinä. Kukkia kyllä on runsaasti.

Kuiva ja kuuma alkukesä saattaa olla osasyyllinen hitauteen, mutta viimeisen viikon aikana vettä on saatu enemmän kuin tarpeeksi. Pitäisi jo kelvata kesäkurpitsalle! Vesi kielellä odottelen satoa.





Minikasvihuoneessa tomaatit rehottavat viidakkona ja raakileita on, mutta kypsyminen käy niilläkin hitaasti. Uskon, että tästä vielä syötävää saadaan. Odottavan aika on vain niin pitkä.

Luultavasti olen antanut turhan pitkään typpilannoitetta, kun kasveilla pitäisi jo riittää voimia tomaattien kypsyttelyyn vihreiden versojen ja kukinnan sijaan. On niin vaikea arvata, missä vaiheessa lannoite on tarpeen ja missä vaiheessa pitäisi ymmärtää hellittää.



Onneksi on myös ilonaiheita. Sipuli porskuttaa ja sitä on syöty kasvimaalta jo pitkään. Kukkaakin näyttää tulevan.

Hidaskasvuinen puikulaperuna kukkii komeasti ja varsia on lupaavasti. Kun vettä lopultakin alkoi tulla, peruna virkistyi ihan silmissä. Ei toistaiseksi havaintoja rutosta tai muista vitsauksista.

Puutarhan elämä on kyllä varsinainen jännitysnäytelmä. Ja ukkostyyppiset sadekuurot lisäävät jännitystä. Varsinkin, kun kesän matonpesurumba on parhaillaan käynnissä. Puolikuivia mattoja kannetaan edestakaisin katokseen ja takaisin kuivaustangolle.

Ensi viikolle lupaa poutaa ja hellettä. Kyllä kesä kuivaa, minkä kastelee.


5 kommenttia:

  1. Satoa odottelen täälläkin, mutta hidasta tuloa on. Ruohosipulia on sentään saatu :D
    Kyllä kukkiva perunakin on kaunis! Ja oman maan potut aivan herkkua kaupan tehokasvatuspottuihin verrattuna.

    VastaaPoista
  2. Huomasin omallakin kasvimaalla kesäkurpitsan olevan kovin hidas. Jonkun verran satoa on jo saatu, mutta tavallisesti tässä vaiheessa pötkylöitä kypsyy melkoista vauhtia.
    Tomaateista osa sen sijaan on alkanut vihdoin kypsyä. Ehkä säiden voimakkaalla vaihtelulla on vaikutuksensa. Ensin hurjan kuumaa, sitten koleaa ja kosteaa.
    Matoillesi näyttäisi tulevan paremmat kuivaussäät.

    VastaaPoista
  3. Meilläkin tomaatit kypsyvät hitaasti. Onneksi kasvihuonekurkkuja tulee runsaasti. Kesäkurpitsat kylvin tosi myöhään ja niiden satoa saa vielä odotella.
    Mattojen kuivatus ja kuurosateet ovat vaikea rasti.

    VastaaPoista
  4. Sama tilanne täällä, kovin hidasta on nyt ollut sadon kehitys. Suurilla säävaihteluilla varmasti on ollut osansa asiassa, ja viime viikkojen sateet ovat kastelleet savimaamme liiankin märäksi. Toivotaan, että loppukesä vielä korjaa tilanteen, nyt ainakin näyttää jo lupaavammalta...

    VastaaPoista
  5. Lohdullista kuulla, että muillakin sato kypsyy hitaasti. Ehkä vika ei olekaan lannoitteissa, vaan ilmastollisissa olosuhteissa :). Vuodet ovat niin kovin erilaisia. Joskus minusta tuntuu, että sadon kasvu alkaa vasta öiden pimetessä.

    VastaaPoista

Mukavaa, että vierailit Toimelassa. Kaikki kommentit ovat tervetulleita!