tiistai 18. heinäkuuta 2017

Harakat – turha vaivautua mansikkamaalle!


Kieli pitkällä odotan mansikkasadon kypsymistä, mutta niin odottaa joku muukin. Harakan penteleet repivät marjat jo raakileina ja heittelevät ne pitkin pihaa. Jos jonkun marjan poski punastuu, se menee saman tien parempiin suihin.

Hermo petti ja rupesin kätkäläiseksi. Harakat on saatava pysymään kaukana mansikoista keinolla millä hyvänsä.

En halunnut mansikkamaalle rastasverkkoa, johon kaikki linnut ja siilit takertuisivat. Sunnuntain ratoksi ryhdyimme miehen kanssa rakentelemaan kotoa löytyvistä tavaroista harakkantorjuvaa häkkiä, joka ei haittaisi mansikan kypsymistä eikä eläimiä.


Löytyi puutavaraa ja muutama pala muovitettua verkkoa. Näistä syntyivät kehikko ja katto.


Seiniksi kaivettiin vanhaa valoverhoa, jossa oli sopivasti rimanmentävä päärme. Verho niitattiin kehikkoon ja painoiksi työnnettiin rimat alareunaan.


Poimimaan pääsee sivuilta, kun kääntää verhon katolle. Mansikan yläpuolelle jäi reippaasti tilaa poimimista varten. Toivottavasti valoverho ei liikaa varjosta auringolta ja estä kypsymistä.

Siellä ne nyt kypsyvät häkissä. Surullisen näköistä. En ole vielä päässyt näkemään, mitä harakat tästä tuumaavat. Ne mellastavat etupäässä aamuyöllä, jolloin minä nukun. Kartteja ei ainakaan ole enää lennellyt, eikä "katiskaan" ole ilmestynyt ylimääräisiä asukkeja. Mitäpä sitä ei tekisi marjojensa eteen :).

14 kommenttia:

 1. Toivottavasti häkki suojaa mansikoitasi, että niitä riittää ihmissuihinkin. Harakat ovat kyllä viheliäisiä lintuja. Voisi sanoa, että inhoan niitä, vaikka luonnonystävä olenkin.

  VastaaPoista
 2. Näppärä systeemi. Sopivan ilmava, joten eiköhän mansikat siellä kypsy.
  Meidän pihassa mekastaa harakkaemo kahden jälkeläisensä kanssa. Aloittavat kinastelun niin aikaisin aamulla, ettei voi ikkuna auki nyt nukkua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu täällä. Taitavat pitää pesää syreenipuskassa. Emo opastaa poikasta kasvimaalle.

   Poista
 3. Kiva systeemi ja harakat pysyvät nyt loitolla.

  VastaaPoista
 4. Hyvä keksintö, oikein symppis pitsimäinen olemus mansikoiden suojuksella. :)

  VastaaPoista
 5. Nätti on ja toivottavasti myös toimii hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, kunhan vielä aurinko tulisi ja kypsyttäisi ne marjat.

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Taitaa harakoita hirvittää koko hökötys, kun niitä ei viime päivinä ole näkynyt lähelläkään kasvimaata. Ja mansikat kypsyvät...:)

   Poista
 7. Ihmeesti nuo harakat ja räkätit aina löytävät punaiset marjat. Jospa nyt saisivat mansikat kypsyä rauhassa. Tuo on kiva ja eläinystävällinen rakennelma. Jos minä saisin päättää, niin rastasverkot pitäisi kieltää lailla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä, rastasverkko on ikävä kaikkien osapuolten kannalta.

   Poista

Mukavaa, että vierailit Toimelassa. Kaikki kommentit ovat tervetulleita!