Enpä malttanut enää odottaa, vaan tempaisin maasta muutaman puikulaperunan varren ja tarkistin, joko löytyisi syömäkelpoisia. Kyllä löytyi! Päästiin maisetelemaan oman maan satoa.
Puikula on jauhoinen syysperuna, jota olen yleensä syönyt vasta elokuulla. Kotitarveviljelijälle perunaan tuppaa iskemään varsinkin sateisena kesänä rutto ja rupi. Niinpä ajattelin nyt ehtiä ennen tauteja ja syödä perunat sileinä, vaikkakin vähän pienempinä.
Kauniita ja keltaisia enimmäkseen olivatkin, mutta kovin eri kokoisia. Yksi jättipuikula, muutama peukalon kokoinen ja pari pikkurilliä.
Anoppini, 84 v., tokaisi, että teidän pitää munittaa perunat. Siis mitä? Oletteko ennen moista kuulleet? Multaamisen tiedän ja sitä mekin teemme, mutta munitus on aivan eri juttu.
Anopin äiti kuulemma munitti usein ja hyvä tuli. Munittaminen tarkoittaa, että käsikopelolla kaivetaan perunapenkistä varren isoin peruna ja jätetään loput kasvamaan. Mullat vain taputellaan nätisti takaisin päälle.
Minulla on tapana nykäistä ensin varsi ja kaivella mullat vasta sitten. Munittaminen ei sillä konstilla onnistu. Onko joku tällaista kokeillut, mielelläni kuulisin kokemuksia?
Ja mikäs se siellä taas? Värisokea mieskin huomasi, että perunan keskellä kukkii joku muu "lajike" kuin valkokukkainen puikula. Kehäkukkahan se on jälleen itse muuttanut paremmille asuinsijoille.
Jk: Parempi puoliskoni huomautti, että anoppi puhui perunoiden munittamisesta, eikä suinkaan mullittamisesta niin kuin tähän postaukseen ensin kirjoitin. Muisti teki tepposet, anteeksi! Korjasin tekstin otsikkoa myöten oikeaan muotoon.
MEilläpäin mullitus tarkoitta sitä, että vetää vaoista multaa perunoiden juurille....ei hajuakaan miksi näin tehdään....ehkä siksi, etteivät vaan saa valoa ja tule vihreiksi.
VastaaPoistaTätä mullan lisäämistä kutsutaan meillä multaamiseksi.
PoistaKuten ehkä huomasit, jouduin äsken korjaamaan postaukseni. Olin muistanut väärin munittamisen mullittamiseksi. Mutta perunaa kuitenkin meillä mullataan eikä mulliteta, kuten ilmeisesti jossain päin Suomea tehdään.
PoistaMinä olen tuota mullitusta harrastanut. Tapa on opittu edesmenneeltä Papaltani, jonka Karjalan evakko äiti oli nuuka, ja perunoista piti saada mahdollisimman hyvä sato. Mullituksella saadaan isoimmat, syöntikelpoiset perunat kerättyä ja pienemmät saavat rauhassa kehittyä suuremmiksi. Suosittelen!
VastaaPoistaMielenkiintoista! Käyttikö Pappasi sanaa mullitus? Vai kenties munitus, kuten minun anoppini. Korjasin äsken postaustani, kun olin muistanut sanan väärin eli täällä munitetaan ja mullataan, mutta ei mulliteta :)
PoistaEn muista enää termiä, jota Pappa käytti. Muistan vain toimenpiteen. ;)
PoistaOlen siitä kuullut, mutta en ole itse kokeillut. Pääsin tänä vuonna viileän kelin laittamaan perunat maahan tosi myöhään, eikä satoa ole vielä pitkään luvassa.
VastaaPoistaKevät oli tosiaan ennätyskylmä, myöhään täälläkin päästiin kylvövauhtiin.
PoistaOnpa aika hauska - ja kuvaava - termi tuo munitus. En ole tuota kuullut enkä tehnyt. Sen sijaan olen kyllä toiminut vähän vastaavasti varhaispottujen kanssa, joita aina kasvaa vähän turhan pienellä alalla. Nostan niiden versot aina lapiolla kunnolla ylös pottuineen ja kerään syötävän kokoiset talteen. Sen jälkeen "istutan" koko taimen takaisin kuoppaansa jatkamaan kasvuaan. Näin pikkupotut ovat nopeasti varttuneet, ja potut tuottavat noin tuplasadon.
VastaaPoistaAivan mahtavaa kuulla uusia tyylejä "munittaa". Enpä olisi arvannut, että koko verson voi nostaa ylös ja saada vielä takaisin maahan kasvua jatkamaan. Oppia ikä kaikki.
PoistaOlen tehnyt tuota säkkiperunoille, silloin kun kasvatin niitä parvekkeella. Sinne vaan multasäkkiin työnsin käden ja käsikopelolla valitsin isot perunat. Loput sai jäädä kasvamaan. Se oli helppoa, kun säkkimulta on niin kevyttä ja irrallista.
VastaaPoistaSen sijaan perunamaalla olemme ottaneet perunat perinteisesti ylös. Tuota munitusta voisikin kokeilla... kunhan vaan muistaa, ettei automaattisesti nosta kaikkia kerralla :)
Riipuu varmaan vähän maalaadusta, miten munitus onnistuu perunamaalla. Meillä on hiekkamaata, jossa homma on varmaan helpommin hoidettavissa kuin esimerkiksi savisessa maassa. Luulisin.
Poista