torstai 27. heinäkuuta 2017

Varkaita, onko heitä?Auts! Vihreänä tomaatinviljelijänä olen autuaasti unohtanut, että runkotomaateista pitää poistaa varkaita. Kyllähän minä asiaa keväällä opiskelin, mutta pääsi unohtumaan. Onneksi sain sähköpostilla Biolanin tiedotteen, jossa puutarhaneuvoja Riikka Kerttula muistutti varkaista.

Tuli kiire tomaattiviljelmille tarkistamaan, liekö siellä muuta onkaan enää kuin kun varkaita. Ja kyllähän niitä riittikin nypittäviksi lähes jokaisesta lehtihangasta. Nimenomaan nypittäviksi, sillä varkaita ei kuulemma kannata leikata saksilla. Saksilla leikattuja taimia uhkaa Kerttulan mukaan syksyllä harmaahome.

Samalla poistin hedelmäterttujen alapuolella olevia lehtiä voimaa viemästä. Harkitsin myös tomaattien latvomista, mutta en vielä siihen puuhan rohjennut ryhtyä. Tomaattiviidakko näytti jo tämänpäiväisen raivauksen jälkeen huomattavasti selkeämmältä ja järkevämmältä. Kypsyvät tomaatit ja päärunko saivat elintilaa.

Avomaalla kasvatettaviin tomaatteihin kannattaisi kuulemma jättää kypsymään vain 2-3 terttua runkoa kohti. Ilman kasvihuonetta tomaatti ei ehdi enempää kypsyttää, joten taimet kannattaa latvoa yläpäästä.

Hyvä tieto tämäkin. Ehkä valtaisa kukkien työntäminen onkin vienyt voimaa tomaattieni kypsymiseltä, kun ne eivät juuri osoita punastumisen merkkejä. Jonakin päivänä vielä rohkaistun latvomaan taimeni.

Tapana on ollut kastella tomaatit iltaisin, mutta aamu olisi ilmeisesti optimaalinen ajankohta. No, tänä kesänä vettä on tullut taivaalta sen verran, että sama se mihin aikaan kastelukannua on heilutellut. Olen taas astetta viisaampi tomaatinviljelijä, kunhan vielä ensi kesänä tämän kaiken muistaisin.

6 kommenttia:

 1. Minäkin olen vähän laiskanlainen varkaiden nyppiä: välillä joudun kyllä osaa varkaista saksilla poistamaan. Monesti varkaisiin on jo ehtinyt tulla kukkanuppujan, silloin latvon varkaan tertun yläpuolelta.
  Nyt alkaakin olla hyvä aika latvoa tomaatit, että kaikki voimat suuntautuvat raakileiden kasvattamiseen ja kypsymiseen. Olen heinä-elokuun vaihteessa antanut kasvarini tomaateille myös vähän syyslannoitusta, joka sisältää runsaasti sadon muodostumista parantavaa kaliumia ja ei ollenkaan kasvua kiihdyttävää typpeä. Suosittelen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin, minulla on vain yhdenlaista tomaattilannoitetta. Täytyypä paneutua asiaan, kiitos vinkistä.

   Poista
  2. Voit käyttää siis ihan perus (vaikka Biolanin) syyslannoitetta. :)

   Poista
 2. Se Biolanin tiedote oli tosi hyvä minustakin, vaikka en tänä vuonna tomaatteja viljelekään. Joskus sitten, kun on kasvihuone... Lupaavan näköisiä raakileita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tiedote ole myös siinä mielessä lohdullinen, että lopussa annettiin ohjeet vihreiksi jääneiden tomaattien jälkikypsyttelyyn :) Koskaan ei kaikki ole menetettyä.

   Poista
 3. Pitääkö tilata itsellekin Biolanin uutiskirjeet. Kiitos vinkistä!
  Minä tykkään nyppiä tomaatin varkaita kasvarissa. Jotenkin se on niin rauhoittavaa.

  VastaaPoista

Mukavaa, että vierailit Toimelassa. Kaikki kommentit ovat tervetulleita!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...