torstai 6. heinäkuuta 2017

Pak Choi ja muut hyötymaan vihertäjät

Pak Choi eli pinaattikiinankaali on minulle uusi tuttavuus. Se tuli meille tilaamassani siemenlähetyksessä muistaakseni kaupantekijäisinä. Hyvänen aika, mikä kasvuvauhti tällä idän ihmeellä onkaan! Olipa muutama siemen roiskahtanut laatikon ulkopuolelle kivien väliin ja sieltäkin keräsin salaattiainekset.

Netin mukaan Pak Choi sopii tuoreena salaattiin (erityisesti pienet lehdet) sekä wok-tyyppisiin ruokiin kypsennettynä. Löytyi myös reseptejä kastikkeelle. Kukintoja en ole vielä nähnyt, mutta nekin ilmeisesti ovat syötäviä. Samoin juuri, onhan kasvi nauriin sukulainen. Vitamiineja ja terveellisiä ravintoaineita on vaikka muille jakaa.

Ja valitettavasti lehdet näyttävät maistuvan muillekin kuin minulle. Reikiä on ilmestynyt.

Maku ei ole mitenkään voimakas, mutta kuitenkin täyteläisempi kuin yleisissä salaateissamme. Kun suomenkielinen nimi on pinaattikiinankaali, mietin, voisikohan siitä tehdä myös "pinaattikeittoa"? Tai kaalikääryleitä?

Mielelläni ottaisin vinkkejä vastaan, miten Pak Choita kannattaisi hyödyntää, reseptitkin kelpaavat. Materiaalia nimittäin näyttää riittävän.


Kesäkuun viimeisenä päivänä uskalsin lopulta ottaa harsotunnelit pois kurkku- ja tomaattilaatikoista. Vielä jätin ritilän taakse pohjoispuolelle harson tuulensuojaksi. Kesäkurpitsa on lähes syötävän kokoista, avomaankurkkuja näyttää tulevan. Onpahan muutama pikkuriikkinen kurkunalku myös patiokurkussa.

Tomaatit vasta kukkivat, samoin sitruunakurkut ja kiekkokurpitsat. Saapas nähdä, riittääkö kesä ja lämpö kaikille. Heinäkuu on alkanut sateisena ja kylmänä, ehkä harso olisi pitänyt vielä ainakin yöksi laittaa. Mutta viikonlopuksi jo lupaa lämpimämpää taas.


Katteesta huolimatta vesiheinä työntyy helposti kasvimaan kivien koloihin ja lavojen reunamille. Piti oikein kuva ottaa, kun sain nykittyä ne pois. Hetken rauha rikkaruohoilta.


Pian saadaan mansikoita. Kukkia on runsaasti ja karttejakin jo. Jatkuvasatoiset lajikkeet tuottavat marjoja pitkälle syksyyn.

10 kommenttia:

 1. Komeassa kasvussa onkin tuo pinaattikiinankaali ja runsasta mansikkasatoa tiedossa. Kunpa nämä heinäkuun säät vain olisivat hieman suosiollisemmat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, tänään näyttää keli hyvältä. Miellä oli paikalliset perinnemarkkinat ja silloin on yleensä aina hyvä sää. Kumpa jatkuisi.

   Poista
 2. Hienot Pak Choit, tekevät jo lehtiruusuketta. Itse vokkaisin tuota kiinankaalin tyyliin erilaisiin vokkiruokiin. Olen yrittänyt myös kasvattaa tuota, mutta mulla rupeavat heti tekemään kukkavartta. Nyt jo ovat nupulla ja täynnä jotain mustia kirppoja. Voisi varmaan lehtiä käyttää kukkavarsista huolimatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä rei'ät taitavat olla peltoetanoiden tekosia. Täytyy kokeilla wokata. Salaattiin noita pieniä laitoin.

   Poista
 3. En ole pak choita kasvattanut, mutta pitääpä laittaa korvan taakse. Vesiheinää on alkanut puista kasvimaalle. Onneksi sen kitkeminen on suhteellisen helppoa. Nyt saisi tulla lämpimämpää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vesiheinä ehtii paikalle, kun sataa :(. Toivottavasti lämpöä riittäisi tästä eteenpäin.

   Poista
 4. Siellä on kunnon hyötypuutarha. Rehevän näköistä on uutuuskasvisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyödyistä en tiedä, mutta hupia näistä ainakin on :)

   Poista
 5. Minäkin sain kaupanpäälle noita siemenia, jäivät vain istuttamatta, koska minulla ei ollut tilaa niille. Ensi vuonna pitää...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva oli kokeilla uutta. Ei huonosti onnistunutkaan. Ilmeisesti aika "varma tapaus".

   Poista

Mukavaa, että vierailit Toimelassa. Kaikki kommentit ovat tervetulleita!