sunnuntai 4. heinäkuuta 2021

Joskus mennään vastatuuleen

 


Ei puutarhanhoito aina suju kuin tanssi, vaikka kesä olisi kuinka hyvä. Useimmiten tulee postailtua onnistumisista ja itseä eniten ilahduttavista kasveista. Mutta mutta. Sitten on tällaisia päiviä ja havaintoja.

Valamonruusujen kimppuun ovat kirvat iskeneet oikein kunnolla. En muista, että näin massiivista hyökkäystä olisi ennen nähty.


Töyhtöangervon supersyöjän jälkiä sen sijaan olen joutunut paikkailemaan lähes joka vuosi. Niin nytkin. En tiedä mikä tämä ötökkä on, enkä itse syöjää ole nähnyt.

Tuho on nopea ja massiivinen. Se alkaa alhaalta ja ötökkä etenee järjestelmällisesti ylöspäin ja jyrsii kaiken eteensä tulevan vihreän. Vain lehtien ruodot jäävät jäljelle.


Jos tätä veijaria ei havaitse ajoissa, peli on päivässä parissa menetetty ja töyhtöangervo siltä kesältä muisto vain. Olen kokeillut mäntysuopaa, tolua ja jos mitä luonnomukaista torjuntaa. Valitettavasti ainoa joka tehoaa on suihkutettava Raid. En suurin surmina haluaisia omalla pihalla myrkkyjä levitellä, mutta tätä en pysty tumput suorina katsomaan. 

Raivon voimalla, yön pimeinä tunteinta, suihkuttelin Raidilla sekä töytöangervon että Valamon ruusut. Tuhon eteneminen päättyi ja Valaon ruusutkin virkosivat.

Anteeksi kimalaiset ja muut mukavat hyönteiset. En ole ylpeä tekosestani. Lupaan olla loppukesän kiltisti ja pysytellä erossa suihkepulloista. Josku puutarhanhoito on turhan fanaattista.


Entäpä säälittävä porkkanaviljelykseni. Voiko nauhaporkkanasta itää vain muutama siemen? Vai käykö öinen vieraamme rusakko herkuttelemassa? Eipä tule montaa porkkanaa pataan tänä kesänä.

Aina ei voi onnistua, mutta ei se haittaa. Keskimäärin menee tänä kesänä hyvin. Vuoden päästä uusi yritys.

4 kommenttia:

  1. Aina ei mene putkeen. Mulla kävi kesäkukkakylvöksissä vähän samoin kuin porkkanoillesi. Osa riveistä ei itänyt ollenkaan ja parin rivin taimet on rouhaistu reikiä täyteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt minulla nuo muutamat itäneet porkkanat ovat kyllä lähteneet hyvin kasvuun.

      Poista
  2. Tänä vuonna on ollut kirvoja valtavasti. Meillä luumupuut kärsivät ihan eniten, suurin osa raakileistakin karisi niiden takia. En ole suihkuttanut myrkkyjä ja nyt näyttäisi siltä, että kirvoja syövät linnut ja pikkuötökät ovat saaneet tilanteen paremmaksi. Kasvimaalta taas etanat tuhosivat puolet taimista. Näyttää aika tyhjältä, mutta onneksi edes jotain on kasvussa.
    Töyhtöangervon on syönyt varmasti joku perhostoukka. Jos on vielä vihreä, niin eihän sellaisia millään löydä puskan seasta ennen kuin on liian myöhäistä. Harmillista, jos tuo tapahtuu kerta joka vuosi.
    Kylvönauhan pitäisi pysyä koko ajan kosteana ja mullan alla, sillä muuten siemenet eivät idä. Kerran kokeilin enkä hanki toiste kylvönauhasiemeniä. Minun hoidollani siitä ei tule mitään.
    Ei tälle luonnolle aina mahda mitään. Seuraavana vuonna taas uutta yritystä. Ja ehtiihän sitä vielä tänä kesänäkin tehdä paikkauskylvöjä nopeammin kasvavista kasveista. Erilaiset salaatit ainakin ehtivät, retiisi ja nauriskin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep. Syödään tänä kesänä sitä, mikä kasvaa ja ensi kesänä taas jotain muuta. Voi olla itua tuossa, että kylvönauhan pitää olla kunnolla kostea. Minulla on kyllä monena vuotena onnistunutkin nauhakylvö. Olen niin laiska harventamaan, että suosin nauhaa.

      Poista

Mukavaa, että vierailit Toimelassa. Kaikki kommentit ovat tervetulleita!