sunnuntai 25. heinäkuuta 2021

No nyt lähtee!

 

Vähän hitaasti lähti tämän kesän sato kasvamaan ja erityisesti kypsymään, mutta nyt se näyttää jo karkaavan käsistä. Ainakin kesäkurpitsat kasvavat hurjan kokoisiksi. Joskus aiempina vuosina on käynyt samalla tavalla, mutta viime kesänä kurpitsat jäivät kooltaan kohtuullisiksi.

Mutta ei nyt. Kasvihuonekurkut, avomaankurkut ja tomaatit näyttävät kesäkurpitsan rinnalla ihan miniatyyreiltä.


Kasvihuoneessa kurkut venähtivät pituutta lähes yhtä aikaa ja veden kulutus oli helteillä kovaa. Nyt satokausi näyttää jo hiipumisen merkkejä, mutta vielä kurkkuja löytyy.


Kiihkeimpänä kasvukautena kurkut lepäilivät kasvatussäkeillä ja lehdet tuppasivat nuupahtelemaan altakastelualtaista huolimatta.


Tomaatit tekivät paljon raakileita, mutta kyspyminen sujuu todella hitaasti. Latvamätääkin oli havaittavissa. Vieläkään en ole saanut yhtään keltaista pikkutomaattia kypsäksi, mutta eivätköhän nekin tuosta pian siirry lautaselle.

Sen sijaan punainen runkotomaatti eteni kypsymisvaiheeseen, kun ilmat viime viikolla viilenivät. Nyt näitä tulee jo ihan mukavasti.


Ananaskirsikka ilahduttaa minua visuaalisesti ja myös salaatissa vuodesta toiseen, vaikka kaikki eivät sen mausta pidäkään. Kasvi on hyvin satoisa, pieniä kirsikkapussosia tipahtelee kasvarin lattialle päivittäin, vaikka kuinka yrittää valmiita kerätä pois ajoissa.

Ihmeellistä, kuinka luonto voikin keksiä noin hienot ja kauniit eväspussit ananaskirsikoille. Kun pussi kuivahtaa, hedelmät säilyvät sen sisällä syötävinä pitkään.

Paprikaa kasvatan ensimmäistä kertaa. Raakileita alkoi kehittyä reippaasti heti alkukesästä, mutta ne pysyivät sitkeästi vihreinä. Ajattelin jo, että jäävätkin vihreiksi, mutta yhtenä päivänä ensimmäinen paprika alkoi "kellastua". Tämä pieni keltainen kaunotar on syöty ja uusien kypsymistä odotellaan.


Omat perunat vielä puuttuvat lautaselta, eikä se mikään ihme olekaan. Puikula on hidas kasvamaan, ei todellakaan mikään varhaislajike, vaan syksymmällä syötävä.

Pian päästään ehkä maistelemaan. Kukittu on ja varret ovat venähtäneet. Oikeastaan vähän turhankin reippaasti, kun vertaan teiden varsilla näkyviin ammattiviljelijöiden kasvustoihin. 

Satokausi on ihmisen parasta aikaa, kyllä se  kuulkaa niin on.

8 kommenttia:

 1. Mukavasti siellä satoa tullut ja paljon on vielä tulossa. Olet varmaankin poistellut tomaateista jo lehtiä ja pian olisi aika jo latvatkin katkoa niin tehty sato ehtii hyvin kypsyä🍅

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakko on ollut poistella lehtiä ja latvoa tomaatteja. Muuten en mahtuisi enää kasvihuoneeseen sisään :). Toki se on tarpeellista myös kypsymisen vuoksi.

   Poista
 2. Ihanaa saada omaa satoa! Tomaatit on meilläkin vielä vihreinä, vain yhdessä on hieman punerrusta.

  VastaaPoista
 3. Komeita tuotoksia. Luulen että tällä viikolla päästään maistamaan kesäkurpitsaa omasta kasvatuksesta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh. Meillä kesäkurpitsa paisuu nyt siihen tahtiin, että en uskalla mennä katsomaan minkälaisia jättiläisiä sieltä löytyy. Pitäisi kaivella hyviä, uusia reseptejä. Yhtenä vuonna leivoin kesäkurpitsaleipäsiä, mutta missähän sekin resepti lienee.

   Poista
 4. Hienoa satoa. Kesäkurpitsat yritän ottaa senverran ajoissa että eivät kasvaisi turhan suureksi. Tänä vuonna niitä tulee viime vuonna ei yhtään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuohan olisi viisautta, mutta minulla tuppaavat kurpitsat lipsahtamaan turhan suuriksi.

   Poista

Mukavaa, että vierailit Toimelassa. Kaikki kommentit ovat tervetulleita!