tiistai 27. heinäkuuta 2021

Mustilanhortensia

 


Muutama vuosi sitten istutin "majakkasaarelle" eli takapihan istutusaltaaseen mustilanhortensian. Sen kasvu on ollut maltillista, vaikka hengissä on säilynytkin. Tänä kesänä tämä herkkien kukkien kaunotar on päässyt kasvuvauhtiin ja avautuvat kukinnot ilahduttavat.

Voipi olla, että mustilanhortensiani vielä kasvaa liian isoksi sijalleen. Nyt se peittää jo majakan lyhtyineen ja takana olevat alppiruusut.

Toisaalta alppiruusut kukkivat alkukesästä, kun mustilanhortensia vasta tuumailee lehtien avaamista. Pelkät harvat oksat eivät paljon rhodojen näkymistä estä. Aika näyttää, miten tämä allas tästä muotoutuu.

Olen hätäinen luonne ja mielelläni näkisin istutusten tulokset saman tien täydessä voimassaan. Näinhän homma ei kuitenkaan mene, vaan vaaditaan kärsivällisyyttä. Kasvien juurtuminen paikalleen ottaa oman aikansa. Puutarhurikin joutuu opettelemaan uusien kasvien toiveet ja metkut.


Porraspään entinen saniaispenkki muuttui kyllä yllättävän nopeasti aivan toisen näköiseksi, kun kasvit vaihdettiin. Alkaa jo näyttää mielikuvalta, joka oli mielessäni, kun kasveja istuttelin. Joskus näinkin.

Ja lopuksi vielä kestosuosikkini kehäkukka eli Heli Laaksosen sanoin rinkeblumma. Voiko tämän iloisempaa ja aurinkoisempaa kesän kukkijaa kasvimaan laidalla ollakaan?

10 kommenttia:

 1. Olen nähnyt isokokoisia Mustilanhortensioita, joten sellaisen omaan pihaan istuttaessani osasin kerrankin varata sille tilaa. Pari vuotta se mietti, kasvaako vaiko ei, kunnes päästi itsensä valloilleen. Saapa nähdä, miten iso siitä vielä tulee.
  Entisestä saniaispenkistäsi tuli oikein edustava. Rinkeblommat kuuluvat joka kesäisiin kylvettäviin. Pieniä aurinkoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta tuo rinkeblomma on ihana nimitys, sopii tänne meillekin, missä on paljon ruotsista tulevia lainasanoja. Perinteisesti kehäkukkaa on kyllä täällä nimitetty pässinsarveksi. Ilmeisesti nimi johtuu siemenen muodosta, näin olen itsekseni päätellyt.

   Poista
 2. Jotain hortensiaa olen pitkään haaveillut itsellekin, onko mustialanhortensia hyvä talvehtimaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän se ole talvehtimisen suhteen vaatimattomimmasta päästä. Ainakin tuo yksilö on hyvin pärjännyt ilman suojauksia.

   Poista
 3. Niin kauniilta näyttää tuo rappujen vierusta. Hortensioista tykkään itsekin tosi paljon. Kehäkukkia ei ole minun tullut koskaan kylvettyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommenteista. Kehäkukkaa kannattaa joskus kokeilla.

   Poista
 4. Mustilanhortensiasta kasvaa kyllä yllättävänkin suuri, mutta onneksi sitä voi leikata, jos tuntuu että valtaa tilaa liikaa.
  Kaunis on kyllä tuo porraspään kukkapenkki! Minäkin kaivoin osan saniaisista pois etupenkistä ja laitoin muuta tilalle. Ja kaivan varmaan vielä lisääkin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miten mustilanhortensiaa kannattaa leikata? En ole vielä raaskinut.

   Poista
 5. Mitä kasvia sinulla on tuossa pirtaiden vieressä nuo rungolliset? Tosi kivan näköisiä molemmat alueet. Mustilanhortensiasta voi kasvaa todella iso mutta minusta se on vaan upeampi mitä suurempi on💚

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rungolliset ovat pikkusyreenejä, oikea nimi varmaan palibin. Meillä on niin iso piha, että vielä mikään ei ole kasvanut liian isoksi. Tuo istutusallas ei kuitenkaan ehkä ole paras paikka jättiläiselle. Aika näyttää.

   Poista

Mukavaa, että vierailit Toimelassa. Kaikki kommentit ovat tervetulleita!