tiistai 6. heinäkuuta 2021

Ruusuja varman päälle

 


Toimela ei ole mikään varsinainen ruusutarha, eivätkä täällä menesty läheskään kaikki ihanuudet, joita suotuisampien olosuhteiden puutarhat tai ahkerammat puutarhurit saavat kukoistamaan.

Maa on vanhaa merenpohjaa eli hiekkaa, josta vesi hulahtaa läpi ja johon multa on kannettava muualta. Pohjoistuuli taas pääsee aina jostakin välistä tekemään pahojaan ja mereltäkin tuulee usein reippaasti.

Niinpä olen laiskuuteen taipuvaisena puutarhurina tyytynyt usein menemään siitä, missä aita on matalin eli valitsen varmoja kasveja ja siirtelen vanhoja tuttuja paikasta toiseen. Tämä "yksiö" tehtiin aikoinaan toiveikkaasti pionille, joka ei siinä  kauan viihtynyt. Eikä pioni ole viihtynyt Toimelassa missään muuallakaan.

Ilmeisesti paikassa on jotain vikaa, kun mikään muukaan vaativampi perenna ei ole siinä elänyt. Lopulta viime kesänä kaivoin vireiseltä tyhjältä tontilta ikivanhan juhannusruusun tai olisiko joku muu valkoinen perinneruusu. Se oli tähän tarpeeksi vaatimaton. Kiitteli hevosenlantaa ja kastelua ja päätti ruveta kukkimaan. Yrittänyttä ei laiteta.


Ja onhan meillä nämä kolme vuotta sitten hankitut valamonruusut, jotka selvisivät kirvojen hyökkäyksestä ja aloittelevat kukintaansa. Ruusun tuoksua on siis luvassa.

Valamonruusu saattaa kasvaa johonkin paikkaan liiankin isoksi, mutta Toimelan tontilla on sille varattu reippaasti tilaa. Nopeampikin kasvu olisi suotavaa, mutta kiitollinen olen tästäkin ruusutarhastani. Jaloruusuihin en uskalla sekaantua.

10 kommenttia:

 1. Ihan hyvinvoivalta näyttää valkoinen ruusu. Kyllä se taitaa juhannusruusu olla.

  VastaaPoista
 2. Vanhassa vara parempi. Hyvä luottaa hyviksi havaittuihin ja kestäviin lajeihin. Kauniita ovat molemmat. Näillä kun harjoittelee, ei tiedä josko joku päivä olisi jokin hienohelma hoidossasi.=)

  VastaaPoista
 3. Ei kasvupaikan mukaan valitut, varmat ja kestävät kasvit ole suinkaan laiskuutta vaan viisautta.

  VastaaPoista
 4. Jaloja ei meiltäkään löydy, vaan mennään varmemmilla pensasruusuilla! Onneksi niitäkin löytyy vaikka kuinka paljon erilaisia ja ihania:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm. Täytyisi paremmin tutustua eri pensasruusuihin. Varmasti löytyykin monenlaista.

   Poista
 5. vanhat perinnekasvit ovat aina varma valinta.

  VastaaPoista

Mukavaa, että vierailit Toimelassa. Kaikki kommentit ovat tervetulleita!